Solvarmeanlæg – ren og naturlig varme
Alternativ og vedvarende energi er fremtiden og har været det længe. Fossile brændstoffer som kul, gas og olie bliver vanskeligere at udvinde fra undergrunden, og det forurener samt belaster vores miljø.
Dette har været en udbredt holdning blandt mange danskere, som både omfatter private, virksomheder og politikere.
Denne holdning har betydet, at flere end nogensinde før investerer i alternativ energi for at være på forkant med og forhindre de klimaudfordringer, som vi står over for i de kommende år.
Når man taler om solenergi, vil de fleste fokusere på solcelleanlæg og solcellepaneler på husets tag.
Der har nemlig været en stor opmærksomhed omkring denne energiløsning i løbet af de seneste 10 år, hvilket dels skyldes diverse fradrags- og støtteordninger, som har skullet gøre det økonomisk attraktivt for private at vælge solceller.
Der er dog langt flere muligheder i solens stråler, end blot billig og ren elektricitet. En del danskere har da også allerede opdaget, at et solvarmeanlæg bestemt ikke er nogen dårlig idé.
Hvad er et solvarmeanlæg og hvordan virker det?
Et solvarmeanlæg er et system, som sikrer dig varmt vand og/eller opvarmning af dit hus. Selve systemet består dybest set af fire vigtige dele: solfangere, et rørsystem, en varmtvandsbeholder og en varmeveksler.
Processen foregår således, at solens stråler rammer solfangerne på dit tag, som overfører varmen fra solen til den såkaldte solarvæske.
Denne væske er en frostsikret væske, som opvarmes af solens stråler.
Når væsken bliver varm nok, kan systemet udvinde varmen herfra, som bruges til at varme dit brugsvand op.
Når varmen er overført til solarvæsken, transporteres denne igennem rørsystemet til varmtvandsbeholderen.
Varmeveksleren overfører derefter varmen fra solarvæsken til tanken med dit brugsvand.
Du har nu varmt vand i bruseren samt en ren samvittighed.
Hvad er prisen på et solvarmeanlæg og hvor meget kan jeg spare?
Prisen på dit nye solvarmeanlæg kan være vanskeligt at spå om. Hovedreglen er dog, at et godt solvarmeanlæg typisk vil koste mellem 25.000 til 70.000 kr., alt afhængigt af hvorvidt anlægget kun skal levere varme til vand eller både vand og opvarmning.
Dette kan virke som rigtig mange penge, men ikke desto mindre er solvarmeanlægget en fornuftig løsning i rigtig mange henseender.
For det første medvirker du til, at miljøet belastes mindst muligt, da dit varme brugsvand og opvarmningen af dit hus med et solvarmeanlæg nu foregår på miljørigtige vilkår.
Det er dog ikke kun en god, grøn samvittighed, som dit nye anlæg tilbyder – dine udgifter til vand og varme kan også blive mindsket betydeligt.
Erfaringer med installeringen af disse anlæg viser, at der er store besparelser at hente på dine vand- og varmeregninger. Ved at installere et solvarmeanlæg kan du spare omkring 70 % på dit varme vand. Ved generel opvarmning er der mulighed for at hente en besparelse omkring 20-30 %.
Alt afhængigt af hvor stort dit anlæg er og hvad det bruges til, vil en gennemsnitlig husstand kunne hente en reel besparelse på mellem 3.000 til 6.000 kr. ved at installere et solvarmeanlæg.
Et anlæg vil normalvis have en levetid på mellem 20 og 25 år, hvorfor et solvarmeanlæg bestemt er en fornuftig investering, også set ud fra et økonomisk perspektiv.
Hvornår er det en god idé og hvilke overvejelser skal jeg gøre mig?
Det kan være rigtig smart at investere i et solvarmeanlæg, hvis du alligevel står over for at skulle udskifte et gammelt olie- eller gasfyr.
Med et solvarmeanlæg slipper du for at skulle bruge flere tusinde kroner årligt på fyringsolie, og du bliver ligeledes uafhængig af prisstigninger på olie.
Går du med planer om at renovere eller helt at udskifte dit gamle tag, kan det ligeledes være en god ide at installere et anlæg i samme ombæring.
Der er nogle ting, som du bør have styr på, inden du indhenter tilbud på dit nye solvarmeanlæg. Dette inkluderer:
- Hvor stort et anlæg har jeg behov for?
- Hvor stort et anlæg har jeg plads til?
- Hvor stort et forbrug har jeg?
- Hvor meget hælder mit tag og kan det bære et anlæg?
Dit forbrug kan du nemt og hurtigt tjekke ved at aflæse din vandmåler eller din varmeregning.
Vi anbefaler dog, at du med hensyn til de mere tekniske overvejelser allierer dig med en fagmand, som har styr på de krav der stilles i forbindelse med installeringen af et solvarmeanlæg.
[table id=5 /]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!