Den fantastiske varme vi blev mødt med i den danske sommer anno 2018 er ovre, og vi skal til at vænne os til mere fugtigt efterårsvejr.
Det har indflydelse på hverdagen på mange områder:

  • Sæsonens grøntsager skifter, og du skal finde på nye idéer til aftensmad.
  • Garderoben skal opdateres. Støvler, regntøj og lidt tykkere trøjer kommer frem fra deres sommerskjul.
  • Og sidst men ikke mindst skal du til at være ekstra opmærksomhed på fugten i dit hus.

Undgå ubehagelige følger som dug på indersiden af vinduerne, pletter af skimmelsvamp, hovedpine og træthed. Det eneste du skal gøre, er at holde styr på fugtniveauet i dit hjem.

Luk hverdagens vand ud af huset

På en helt almindelig hverdag genererer I som familie mere fugt, end man måske lige skulle tro. Bare din og familiens sved samt daglige gøremål gør det ud for hele 10 liter vand.
Det er den mængde af hverdagsvand og -fugt, vi skal have luftet ud. Det kan udover sved også være damp fra madlavning, tørretumbleren og efter et bad.

Undgå at tørre tøj indendørs

Her får du en klassiker. Dit vasketøj skal tørres udendørs. Du har sikkert hørt det før, men det er også et vigtigt punkt.
Det handler ikke blot om at lufte hverdagens vand ud, men også om at begrænse kilden til fugt. Der sidder stadig store mængder fugt i tøjet på trods af vaskemaskinens gode centrifugeringsevner. Så ud i den friske luft med vasketøjet.

Luft ekstra godt ud i fyringssæsonen

Men så forsvinder varmen jo bare ud, tænker du sikkert. Ja, det gør den selvfølgelig, men! Og det er et stort men: Varm luft kan indeholde mere vand end kold luft.
Det betyder lidt mere konkret, at dine møbler, dit gulv og dine vægge har været omgivet af fugtig luft i løbet af sommervarmen. Men når temperaturen falder, kan luften ikke holde på vandet længere, og der er kun dine møbler, dit gulv og væggene til at tage imod.
Det kan du selvfølgelig begrænse med udluftning. Få skiftet den tunge varme luft ud med et let og køligt alternativ.

Husk ingen uopvarmede rum

Det her råd gælder hele året rundt; sommer og vinter, når du er på ferie og hjemme, har gæster eller er alene. Du må ikke lade de rum, I ikke bruger så tit stå uden varme. Det gælder altså også dine ekstra værelser, gæstebadeværelser eller andre lignende rum. Rummets temperatur skal op på mindst 17 grader – og det var året rundt.
Det koster måske lidt ekstra på varmeregningen, men det er i virkeligheden den billigste løsning i det lange løb. Lav temperatur giver kolde overflader, hvor fugt kondenserer til vand, som optages i tapetet. Når det først er sket, er du steget på bussen med skimmelpletter og ikke mindst arbejdet med at fjerne skimmelsvampen igen.

Det evige gode råd: luft ud

Som altid er det vigtigste råd, vi kan give dig at lufte ud. Det skal gøre regelmæssigt altså hverdag og gerne flere gange i løbet af dagen i små tidsperioder. Det er både for dit hjem og dit helbreds skyld.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.