Jordvarme – alternativ og grøn opvarmning

Der findes utrolig mange former for alternative energiløsninger, som alle tilbyder en miljøvenlig løsning på verdens voksende behov for energi. Danmark har længe været et af de førende lande inden for etableringen af jordvarme på privat ejendom, og i dag er det ikke vanskeligt at finde boliger med et jordvarmeanlæg installeret. Der har i mange år været en stor interesse for mulighederne i jordvarme, hvilket blandt andet skyldes, at opvarmning vha. energien i jorden udleder mellem 50-75 % mindre CO2 end mere traditionelle former for boligopvarmning.

Hvad er jordvarme og hvordan virker det?

Jordvarme kaldes også for geotermisk energi. Selve varmen, som er det anlægget udnytter for at kunne opvarme din bolig, kommer fra jordens indre, hvor det langsomt bevæger sig igennem jordens mange lag. Når varmen omsider rammer jordoverfladen, vil store dele af energien være gået tabt, men den effekt (0,067 W/m2 i Danmark[1]) som rent faktisk når overfladen, er nok til at et jordvarmeanlæg kan opfange og udnytte den til en miljørigtig boligopvarmning. For at du kan få glæde af den varme, som helt naturligt findes i jordens overflade, kræver det at du får installeret et såkaldt jordvarmeanlæg. Et sådan anlæg består grundlæggende af slanger med frostvæske og en varmepumpe. Slangerne graves ned i din have med en dybde på omtrent 1 meter og med en afstand til hinanden på godt og vel 1,5 meter. Frostvæsken opvarmes af den omkringliggende jord, hvorefter varmepumpen udnytter varmen i væsken til opvarmning af dit hus. For at kunne omdanne jordvarmen til energi, kræves det at systemet tilføres el. Dette ændrer dog ikke ved, at et jordvarmeanlæg kan give dig store besparelser på din varmeregning, hvilket vi har beskrevet længere nede.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved jordvarme?

Inden du investerer i et jordvarmeanlæg, skal du være opmærksom på, at du ikke må plante træer, buske eller bygge et skur på den del af græsplænen, hvor dine jordvarmeslanger skal nedgraves. Dette skyldes, at det skygger for solen, som også er med til at varme jorden op. Derudover skal du have et overblik over dit behov og dit forbrug. Dette kan de fleste forhandlere af jordvarmeanlæg sagtens hjælpe dig med, da de ofte foretager en jordprøve inden den endelige installation. Et anlæg af denne type kræver desuden plads i din have – typisk mellem 3-4 m2 pr. m2 boligareal. Inden du undersøger dine muligheder, skal du altså have styr på, om du har plads til selve anlægget. Hvis ikke, er der dog en måske en løsning i lodret jordvarme, hvor ledninger bores lodret ned i jorden og derfor behøver mindre plads. Ønsker du desuden at opnå den fulde gevinst af et jordvarmeanlæg, kræver det at dit hus har god isolering, så det kan holde på varmen. Dette er dog også en betingelse for stort set alle andre opvarmningsformer, hvorfor dette som sådan ikke er et særskilt krav i forbindelse med jordvarme, men snarere en god idé uanset hvilken type boligopvarmning du har i dag.

Jordvarme pris er overkommeligt og giver store besparelser

Når man skal beslutte sig for at investere i et jordvarmeanlæg, skal man selvfølgelig have et overblik over prisen, og hvad man egentlig kan spare. For et almindeligt dansk parcelhus på 130m2 vil et typisk anlæg løbe op i mellem 120.000 og 140.000 kr. Hvis du har et stort hus, vil prisen naturligvis være større end ved et mindre hus. Det relativt store beløb kunne måske friste gør-det-selv manden til et nyt gør-det-selv projekt, men dette fraråder vi på det kraftigste. Et så omfattende projekt som installation og etablering af et jordvarmeanlæg bør altid håndteres af professionelle, således at kostbare fejl og mangler undgås. Med en pris på et godt stykke over 100.000 kr. skal investeringen give mening økonomisk, hvilket i den grad også er tilfældet. Det har vist sig, at folk som har udskiftet deres oliefyr, fjernvarme eller andre traditionelle boligopvarmningsformer har opnået en besparelse på op mod 60 %. Med en levetid på op mod 20 år og minimal vedligeholdelse skønnes det, at langt de fleste anlæg tjener sig selv ind igen på under 10 år. Et jordvarmeanlæg giver derfor umiddelbart rigtig god mening, på trods af de relativt store udgifter til etablering og installation. Du har dog gode muligheder for at lette den økonomiske byrde, hvis du benytter dig af forskellige tilskuds- og støtteordninger. Heriblandt kan nævnes muligheden for at få nedsat din elvarmeafgift og håndværkerfradraget. Derudover tilbyder nogle kommuner gratis energirådgivning, hvor eksperter står klar til at vejlede dig omkring en investering i jordvarme. [table id=7 /] [1] http://www.geotermi.dk/geotermi-i-danmark/ressourcer

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.