laegeudstyr

Der har sjældent været mere fokus på sundhed, helse og velvære, end der er i tidens Danmark. Opmærksomheden bidrager ikke blot til, at mange danskere motionerer mere og ændrer sine kostvaner, men ligeledes til, at der er større fokus på de meget omtalte sundhedstal. Sundhedstallene er tal, der bruges som en national standardisering på, hvad der er optimalt og omfatter blandt andet kolesteroltal og blodtryk. Målet er, at man bør ligge i den sunde ende af begge samt flere til.

Der er meget, du selv kan gøre, for at holde øje med disse sundhedstal. Men hvorfor er det så vigtigt? Det er vel bare tal? Ja og nej. Der er tale om usynlige data i og med, at lave eller forhøjede tal sjældent mærkes direkte, men indirekte kan give anledning til en lang række sygdomme. Har du eksempelvis et forhøjet blodtryk, er du i risikogruppen for at udvikle hjertekredsløbssygdomme, blodpropper og hjertekramper.

Sådan holder du dig sund

Det er længe siden, at badevægten var den eneste indikator for, om man var sund eller ej. Vægtens lysende neontal og BMI’et er på vej ud, mens mental sundhed og fysisk velvære er i høj kurs. Det er ikke så mærkeligt, for sundhed ér vigtigt, både for unge og gamle. Hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer i gang med en sundere livsstil, er der en lang række ting, du selv kan gøre eller justere på i dagligdagen, for at blive sundere og på længere sigt forbedre dine sundhedstal. Hvis du vil vide, hvad de er nu, kan du få dem undersøgt og skrevet ned hos lægen. Så kan du eventuelt om et halvt år komme retur, og se, om de har forbedre sig i takt med dine livsstilsændringer.

Netop ordet livsstilsændringer er essentielt, da det indikerer, at du har foretaget mere eller mindre permanente valg i eksempelvis din kost og motion, og at du ikke bare er hoppet på en trendy kur, hvor du udelukkende drikker juice eller spiser tynde supper. Du kan også tage cyklen frem for bussen, tage trapperne fremfor elevatoren, snuppe et stykke frugt til aftenkaffen fremfor et stykke kage. Valget er dit og det er dit ansvar, at dine sunhedstal er i top.

Mål dit blodtryk i hjemmet

Mange seniorer har stor gavn af at måle deres eget blodtryk i hjemmets trygge rammer, da et både er tidskrævende og sommetider besværligt at komme til lægen. Ældre har ligeledes brug for mere opmærksomhed på sundhedstal, end yngre mennesker har. Med en blodtryksmåler kan du holde styr på dine sundhedstal fra hjemmet og løbende selv notere, hvordan de er. Er de forhøjede, kan du få hjælp til at sænke dem, enten ved egen hjælp eller ved blodtrykssænkende medicin udskrevet af din læge.

Er du svagelig eller har du af en anden årsag ikke selv mulighed for at måle dit blodtryk, kan du få din samlever, familie eller hushjælp til at give dig en hånd.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.