Energirenovering er et emne der er meget oppe i tiden, og med de tiltagende klimaforandringer er det også et emne der er vigtigere end nogensinde før. Kan vi renovere og bruge mindre energi er det godt for både miljøet og pengepungen. Derfor har vi lavet denne side så du kan få et overblik over de mange forskellige typer energirenovering der findes.

Hvad er energirenovering

Energirenovering er egentlig bare en fællesbetegnelse for en lang række måder man kan renovere sin bolig på for at bruge mindre energi, både i form af opvarmning og andet energiforbrug.

Hvilke typer energirenovering findes der?

Der findes en lang række forskellige typer energirenoveringer, og i takt med at siden her bliver udvidet kommer vi til at beskrive flere og flere af dem. Oplagte steder at kigge hvis man gerne vil forbedre ens boligs energimærke kunne f.eks. være jordvarme, solceller, varmepumper, hustandsvindmøller, omfangsdræn, strømpeforing, isolering og efterisolering, tagrenovering og facaderenovering – for bare at nævne nogle få. Her på siden kommer du til at kunne læse guides til alle de forskellige typer af energirenovering, og som du kan se er der ret mange forskellige typer af energirenovering man kan gå i gang med – du har således rig mulighed for at få gjort din bolig mere energirigtig.

Kan alle bygninger energirenoveres?

Som udgangspunkt er der noget man kan gøre ved næsten alle boliger. De mellemgamle huse er de nemmeste, for her er der typisk en hel række ting man kan gå i gang med – har man f.eks. ikke fået hulmursisoleret er det et godt sted at starte med det. Det efterlader 2 typer huse – de meget gamle og de meget nye.

  1. De meget nye huse vil normalt være bygget med et meget højt energimærke, og der er derfor ikke som sådan brug for en energirenovering. For taget er fint, der er lagt isolering i alle vægge og gulve, og vinduerne er de bedste termoruder man kan få. Men ofte vil der alligevel være nogle ting man kan kigge på.En af tingene kunne f.eks. være et omfangsdræn, som kan afhjælpe de større og større nedbørsmængder vi har set i løbet af de sidste par år. Et sådan dræn har man ikke nødvendigvis tænkt på at grave ned hvis boligen er bygget for 10-15 år siden, da man ikke dengang havde samme mængde nedbør. Man kan også ændre blikket fra det der sparer energi og over til det der producerer energi, navnlig solceller og husstandsvindmøller. Det koster noget at sætte op, men er en næsten gratis måde at producere strøm på, og de er tjent ind igen i løbet af en årrække, hvorefter du så vil have (næsten) gratis strøm. Og oven i det er du også god ved miljøet, og det tæller jo også en del op.
  2. De meget gamle huse er derimod en anden sag. Her kommer det meget an på hvilken type hus der er tale om, men der er nogle huse hvor man nærmest vil skulle renovere det hele hvis man skulle gøre noget. Og her er det så at man skal overveje om det kan betale sig, eller om man ikke i stedet burde rive hele huset ned og bygge det op igen efter moderne standarder. Generelt set er vi i Danmark for dårlige til at rive ned og bygge nyt, og selv om det måske virker fjollet at rive et hus ned som man godt ville kunne bo i, er det faktisk ofte den rigtige beslutning. Tage fat om problemets rod i stedet for at forsøge sig med lappeløsninger med den ene energirenovering efter den anden.

Kan en energirenovering betale sig for mig?

Når man snakker om energirenoveringer er der to ting man skal overveje. Det ene er hvor meget man kan spare i det løbende forbrug, og det andet er hvor meget der bliver lagt til salgsprisen. Hvis vi tager salgsprisen først bliver de udgifter du bruger til energirenovering ikke lagt direkte oven i salgsprisen, og du skal derfor ikke energirenovere hvis du planlægger at flytte, da det ikke kan betale sig for dig. Man siger faktisk at det ikke er en god ide at energirenovere hvis du skal flytte inden for 5 år da du ikke vil få alle de penge du bruger igen. Den anden ting er så det du går igen i det løbende forbrug, og her vil en professionel kunne fortælle dig nogenlunde hvor meget du kan spare, eller du kan selv prøve at regne det ud, ud fra nogle generelle tal og dit forbrug. Og så er det ellers bare at regne fremad og se hvor mange år man skal vente før besparelsen er større end udgifterne. Priserne på varme og el stiger hele tiden, og der er ikke noget der tyder på at de skulle falde lige foreløbig. Derudover har vi lige nu en historisk lav rente, og har man friværdi i boligen kan det være en rigtig god løsning at bruge en del af den på at energirenovere, og på den måde fremtidssikre sin bolig.

Yderligere læsning

Hvis du gerne vil vide mere om energirenovering kan vi anbefale at du kigger på følgende sider:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.