Er du en erfaren tømrer? Eller havde du kun sløjd i skolen? Uanset hvor meget eller lidt du har arbejdet med træ, er du sikkert stødt på en høvl. I sløjdtimen, under uddannelsen til tømrer eller i dine hobbyprojekter. Høvlen er et elementært værktøj for enhver der arbejder med træ. Værktøjet der har eksisteret i mange hundrede år, har også vist sig – og viser stadig – hvor brugbar den er.

Måske er du en erfaren håndværker der arbejder med træ til hverdag. Måske har kun bygget en bordskåner til sløjd i 4. klasse. Eller måske har du aldrig rørt et stykke træ, for selv at fremstille noget ud af det. Uanset hvad, er der god sandsynlighed for, at du kender til værktøjet sløjd, som mange bruger i deres arbejde med træ og som mange har brugt i årevis op til i dag.

Redskabet blive brugt til at høvle træspåner af. Den har eksisteret i mange hundrede år og brugt flittigt af både hobby entusiaster og erfarne tømrere. Den har set anderledes ud og måske været mere primitiv i sit udseende og ydmyg i sin effektivitet. I dag findes høvle i forskellige materialer, størrelser og kvaliteter.

Til skolebrug eller professionelt værksted

Arbejder man professionelt med træ, er det en fornuftig investere at købe en høvl i god kvalitet og robust størrelse til værkstedet. Her skal der nemlig arbejdes seriøst og med store materialer. Når man bliver betalt for sit arbejde, skal det færdige produkt også stå så skarpt som muligt. Det kan dog også være nødvendigt for den professionelle at have en lille lommehøvl, som – det ligger i navnet – kan passe i lommen og hives frem når man ikke har adgang til den store høvl.

De fleste der husker tilbage på sløjdtimerne, husker også at have stået med en høvl og skrællet spåner af et stykke træ af. Høvlen har nemlig også en vigtig plads i folkeskolernes sløjdtimer. Her står børnene og leger tømrer og bruger udstyr som professionelle håndværkere bruger. Det siger noget om høvlens faste plads i enhver form for arbejde der har med træ at gøre.

En høvl til alle former

En hobby entusiast vil muligvis undre sig over hvordan man høvler træet af runde og andre former. Kan en høvl ikke kun arbejde på et jævnt plan? Hertil er svaret, at der findes forskellige typer af høvle til forskellige former. Tandhøvl, blokhøvl, falshøvl: dette er nogle af typerne man kan finde, som anvendes til forskellige formål.

Tandhøvlen har for eksempel et savtakke skær, som kan bruges til at skrabe træet, med frem for at skære. Det vil sige at den kan blandt andet bruges til at behandle noget træ, før det for eksempel skal behandles med noget olie eller lignende. En falshøvl har en smal bredde, så den kan anvendes til at høvle smalle overflader med, som for eksempel false og vinduer.

Der er i hvert fald ingen tvivl om høvlen. Den er kommet for at blive – og med god grund. Den kan bruges af professionelle som begyndere til forskellige formål.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *